Így készítsünk házi patikát otthonra! - A pitypang / 3. rész

Szakértőnk, Antics Katalin új sorozatának harmadik részéhez értünk, mellyel heti rendszerességgel jelentkezünk.


Melyikünk ne ismerné a pitypangot más néven a gyermekláncfüvet? Gyermekként a legtöbben készítettünk belőle nyakláncot, karkötőt vagy a fejünkre koszorút.  Azonban már kevésbé ismert, hogy gyógyításra is kiválóan alkalmas!


Ismertetőjegyei

Pitypang más néven gyermekláncfű (Taraxacum officinale). A fészekvirágzatúak családjába tartozik (Asteraceae).  Évelő növény. Levelei zömmel mélyen szeldeltek, tőlevélrózsát alkotnak. Aranysárga fészekvirágzatukat nyelves virágok alkotják. Repülőszőrös magja a gyerekek egyik kedvenc játéka. Üreges levélnélküli virágkocsánnyal rendelkezik. A növény keserű fehér tejnedvet tartalmaz. 

pitypang

Előfordulása

Tavasszal az első növények egyike. Megtalálhatók réteken, legelőkön, árokpartokon. Szinte, mindenűt elterjedt. Világszerte megtalálható.

Gyűjtése 

Levelét virágzás előtt, bimbós állapotban, március-áprilisban gyűjtsük be. Ezt a déli órákra és a száraz meleg napokra időzítsük. Gyökereit a nedves talajból könnyebben felszedhetjük. 

Szárítás  

Felaprítás nélkül meleg árnyékos helyen szárítsuk a leveleket. A virágokat már nehezebb szárítanunk, a színűket hamar elveszítik. Friss virágokból viszont ízletes teát készíthetünk.

Elkészítés 

A vizet forraljuk fel, helyezzük csészébe a friss virágokat vagy a leveleket, melyeket előzőleg felaprítottunk. Forrázzuk le és várjunk 5 percig, majd fogyasszuk. Felhívom a figyelmet arra, hogy 5 perc várakozás után a tea keserűvé válik. 

Fiatal levelekből salátát, főzeléket készíthetünk, virágait megpárolva fogyaszthatjuk is. A fiatal levelekből készült préslevet tavaszi tisztító kúraként is használhatjuk

A gyökerét alaposan tisztítsuk meg. Majd helyezzük sütőbe, pirítsuk ropogósra. Ezután várjuk, meg míg kihűl, őröljük durvára és már főzhetjük is a hagyományos kávét. Tetszés szerint ízesíthetjük.

pitypang

Élettani hatásai

A gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízretenció csökkentésére alkalmazhatjuk. A májra gyakorolt jótékony hatásának vizsgálata kapcsán kimutatták, hogy a gyógynövény fokozza az epe termelődését és kiválasztását a májban és az epehólyagból való ürülését. Ezáltal olyan betegségekre jó, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás.

A keserűanyag serkenti az emésztőmirigyek működését. Használják epeproblémák, húgyúti gyulladások, kőképződések esetén.  A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.

Népi gyógyászat alkalmazza hashajtóként, ekcéma kezelésére, reumatikus fájdalmakra.
Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomóduzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával. EI fognak csodálkozni, micsoda nagyszerű a hatása.

A levél erős vizelethajtó hatását magas káliumtartalmának tulaj­donítják. A pitypangot a homeopátiás gyógyítás is alkalmazza.

pitypang
  
Több növénnyel is összetéveszthető. Az egyik ilyen a mezei katáng (Cichorium intybus). A mezei katáng levelei szőrösek a virágai pedig kékesek.

A népi hiedelem szerint a bóbita elfújása után ahány repítő szőrös termés marad a növényen, annyi évet kell várnunk az esküvőig vagy éppen, annyi gyermekünk fog születni.  
 
Mindenkinek jó tapasztalást kívánok!  


Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap


Szakértőnk korábbi cikkei:
Gyógyuljunk rózsával!
Természetes fájdalomcsökkentés növényekkel
Rovarűzés növényekkel, kemikáliák nélkül
Készítsünk házi patikát otthonra! /1. rész
Készítsünk házi patikát otthonra! / 2.rész



Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

A legjobb frissítő, akár már reggelire is: jegeskávék egyszerűen, házilag

Évszázadok óta a kávé az egyetlen ital, amely nem megy ki a divatból. Nem csoda, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír, például: élénkít, antibakteriális, izomstimuláló és még sorolhatnám. Ellenben a kávét alapvetően forrón fogyasztjuk. Csak, hogy ebben a nyárias időben, már nem szívesen hevítjük tovább amúgy is átmelegedett testünket. Ezért itt egy pár csíny a friss jegeskávé elkészítéséhez.

Színpompás receptek, melyek az egészséges saláták szerelmesévé tesznek

Ha a saláta eddig a hétvégi nokedlihez fogyasztott fejes-ecetes verzió volt, akkor a következő képeket Neked találták ki!

Színes napindítók - a kávé művészete

A művészetnek számtalan formája létezik, a következő képek a kávé kreatív felhasználását mutatják be. Színekre felkészülni!

Régi-új csodaszer, mely segíthet megelőzni a rákot

Egy új felmérés szerint egy nagyon népszerű és mindenki számára ismeretes ital segít megelőzni a rák egyik fajtájának kialakulását.


NAPI BOLDOGSÁG