Baranta Világkupa: magyar virtussal, vitézséggel

A baranta Magyarország leggyorsabban fejlődő harcművészeti irányzata. Jelenleg 73 helyszínen körülbelül 2500 fő gyakorolja a régi magyar harci testkultúrából táplálkozó technikákat. 


Az önálló magyar harcművészeti irányzat a magyar harci testkultúra megmaradt és megőrzött elemeinek rendszerbe foglalását és továbbfejlesztését tűzte ki célul. Jelenleg közel ezer tradicionális technikai megoldás alkotja a baranta alapvázát.

A különböző fogások, eljárások mintegy 60 százaléka más harcművészetekben nem fordul elő, vagy feledésbe merült. A barantát ezen elemek léte, sokrétűsége, a történeti magyar gondolkodásmódból származtatott életfilozófiája teszi igazán egyedülálló szellemi, lelki és fizikai alkotássá. 


A baranta szó elsősorban az ország olyan nyugati és déli peremvidékein maradt fenn, ahol a lakosság összetétele a kezdetektől fogva magyar volt (Somogy, Ormánság, Göcsej, Őrség). A szó jelentése: fegyveres vetélkedés, megmérettetés, harcra, hadjáratra való felkészülés.

A barantaalapító és magyar bajnok
Vukics Ferenc.
Először 1928–41 között kezdték meg a harci mozgások gyűjtését, amit az 1990-es évek elején az akkori szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskolán Vukics Ferenc folytatott tovább, ekkorra tehető e stílus kialakulása is.

A nagy távolságra ható hagyományos fegyverektől a közvetlen közelharcig, az egyéni küzdelem oktatásától a harc vezetéséig, a közösségek szerevezési, vezetési ismeretéig terjed az oktatott anyag.

Lovas és gyalogos szakágakra oszlik. Mindkét szakág 10-10 versenyszámban méri össze a képességeit. A legfontosabb fegyvereik: íj, szablya, kard, rövid és hosszúbot, fustély, kelevéz, kopja, fokos, pajzs, csatabárd, ostor, csatacsillag, kés. A pusztakéz alkalmazása során megkülönböztetnek kultikus birkózást, valamint egy ütéseket és rúgásokat is magában foglaló ún. harci birkózást.

A lovas szakág a lóval való együttműködés egy olyan fokát követeli meg a lovasoktól, ahol a ló irányítását, harci alkalmazását mindenféle kényszerítő eszközök nélkül kell végrehajtani. A baranta fontos része a közösségi fegyelem és a közösségen belüli erkölcsi nevelés.


Első Baranta Világkupa


Az Országos Baranta Szövetség 2012-ben első alkalommal írta ki a Baranta Világkupát, amelyre 2012. május 18-20-án kerül sor Miskolci Városi Sportcsarnokban. A versenyen minden stílus képviselőit várják, akik vívás, birkózás, íjászat és fegyveres formagyakorlat versenyszámok valamelyikében, vagy akár mindegyikében vállalják a megmérettetést a baranta válogatott és más harcművészetek versenyzőivel.



Aki kedvet kapott, hogy kilátogasson a Magyar műveltség és honvédség napjainak ingyenes, miskolci rendezvényeire az bővebben az esemény honlapján informálódhat. 




Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Tolószékből az esküvői táncparkettig - egy fantasztikus menyaszonny csodája

A lányok álma, hogy az esküvőjük napján egy fanatsztikus ruhában az oltár elé sétálhassnak, ahol életük párja vájra. Mi sem lehet ennél szebb. Jaquie Gonchernek azonban úgy tűnt, hogy 17 évesen szertefoszlik ez az álma.

20 megható történelmi fotó a szerelemről háború idején

Változnak az idők. Semmi sem marad ugyanaz örökre. De amint láthatjuk az alábbi szívmelengető képeken, amit a Bored Panda állított össze, egy dolog nem változik, függetlenül, hogy melyik korszakban élünk, és ez a szerelem.

A brit Schindler története - Winton listája

Megható történet az akarat és jószándék diadaláról. Majd közel öt évtized eltelte után, egy padláson talált albumnak hála derült fény a hihetetlen cselekedetek sorára...

Hihetetlen videó arról, hogyan érezzük magunkat a saját bőrünkben!

Átütő erővel csap le ránk a társadalmi elvárás nyomása, mely alól egy egyszerű válasz ad feloldást.

10 hihetetlen, de igaz történet, ami bizonyítja: azért kaptad az életed, mert elég erős vagy ahhoz, hogy megéld azt!

Az életben gyakran ütközünk problémákba, amiket nem mi akartunk. Sokszor azt mondjuk az élet csak fekete és fehér vagy rosszabb... Néha csak átmeneti a gond, azonban van mikor képes megváltoztatni az egész életünket.


NAPI BOLDOGSÁG