Idén második alkalommal rendezték meg a Kézműves Magyar Ízek Vásárát. A Millenáris épületében vasárnapig voltak terítéken a magyar kézműves gasztronómia remekei, amikbe mi is belekóstoltunk, és szívből bátorítunk erre mindenki mást is.
Tradicionális és innovatív ízek, több mint száz, válogatott kiállító, – kizárólag magyar kistermelők és kézműves gazdák termékei - sajtok, sonkák, kolbászok, lekvárok, mézek, aszalt gyümölcsök, csokoládék, borok, pálinkák csábító sora várt bennünket. A házias, magyar alapanyagokból, kézzel készített finomságok egyre kevesebbek számára, és egyre ritkábban érhetők el, így már a valódi ízekre sem emlékezhetünk igazán. A vásáron túlzás nélkül minden lehetőség adott volt, hogy újra felfedezzük a hamisítatlan kézműves magyar ízeket. A már megismert magyar ízek mellett olyan újdonságokat fedezhetünk fel, mint a vízibivaly szalámi, a faszenes, tufapincében érlelt sajt, vagy a homoki fehérszarvasgombás sárgadinnye lekvár.
2. Kézműves Magyar Ízek Vására - további képekért kattintson a képre! Fotók: Szilvási-Zupkó Anett
Kedvenceink voltak:
Szarvasgombás vaj, szarvasgombás kaviár – a Gourmand Company-től
Mogyoró olaj – Bartha Portától
Tanyasi sajtok: kakukkfüves gomolya – Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa családi gazdaságából
Forralt köles sör – Szilágyi Andrástól
Sütőtök párlat – Szicsek Pálinkafőzdétől
Szilvás sör – a Békésszentandrási Sörfőzdéből
A Gyerekek selyemfű mézet kaptak a kis torokkaparásukra - Mézkuckótól
Nincs helypénz vagy jutalék - a lényeg hogy megmutathassák magukat a résztvevők
A magyarországi és az erdélyi termelők mellett idén újdonságként a Felvidékről, Szlovéniából és a Vajdaságból is érkeztek kiállítók. Ízmámoros bóklászásunk közepette népzenei koncerteket, kolbásztöltést, mikulás csoki öntést bemutató programokat is elcsíptünk. És finom karácsonyi ajándékokra is sikerült mindeközben szert tennünk.
A Kézműves Magyar Ízek Vására egy olyan kezdeményezés, melyben a kiállító résztvevők ingyen mutathatják be a termékeiket (nem kell helypénzt vagy jutalékot fizetniük), a vásárló pedig végigkóstolhatja Magyarország mestermunkáit: a tökmagos krémsajttól a diós-áfonyás ordán át a szarvashúsból készült kolbászig és a rózsaszirom lekvárig, a havasi málnaméztől a jázminszirmos csokoládéig.
Szerző:
Szilvási-Zupkó Anett