Töretlen siker: újabb díjat kapott Malala, a világ leghíresebb tinédzsere

"Ezt a pénzt teljes egészében a gázai gyermekek iskoláinak újjáépítésre fordítjuk. Úgy gondolom, ezzel segíteni lehet a gyerekeket az iskoláztatásban, abban, hogy minőségi oktatást kapjanak" - jelentette ki a díjátadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón a 17 éves lány. A pénzt a palesztin menekülteket támogató ENSZ-ügynökség, az UNRWA közreműködésével használják fel, részben ebből finanszírozzák 65 iskola újjáépítését.

Malala Juszafzai


A 2000-ben alapított Világ Gyermekei-díjjal a gyermekek oktatásában és jogainak elismertetésében kiemelkedő szerepet játszó személyiségeket ismerik el. Anne Frank kivételével - ő posztumusz kapta a kitüntetést - Malala az első gyerek a díj kitüntetettjei között, akik között van Nelson Mandela néhai dél-afrikai államfő, Graca Machel mozambiki politikus - Mandela özvegye - és Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár is.

Az idei díjat hárman kapták megosztva: Malalán kívül az amerikai John Wood, a Microsoft egykori igazgatója, egy analfabetizmus ellen küzdő szervezet alapítója és a börtönbe zárt szülők gyerekeit gondozó nepáli Indira Ranamagar. A három díjazott 100 ezer dolláron (több mint 24 millió forint) osztozik.

A díjat ők hárman kapták megosztva: (balról jobbra) Malala Juszufzai, John Wood, Indira Ranamagar


Malala Juszafzai 11 éves korában vált ismertté, amikor álnéven blogot indított a BBC urdu nyelvű szolgálatának internetes oldalán arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak.

2012. október 9-én tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolabusszal. Több lövés is eltalálta, fején életveszélyes sérülést szenvedett. Pakisztánban műtötték meg, de utána rögtön Nagy-Britanniába szállították utókezelésre. Ott szerencsésen felgyógyult, jelenleg Birminghamben él és tanul. Újrakezdte a harcot a lányok oktatásáért, és létrehozta a nevét viselő Malala Alapítványt.

Ő a Nobel-békedíj legfiatalabb kitüntetettje. December 10-én veszi át Oslóban a díjat az indiai Kailás Szatjárthival együtt.



MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Fogadj örökbe, és tiéd az álom lakás potom áron!"

Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Szolgálat, ismerős így? És, ha azt mondom Illatos út? Az intézmény most egy új és meglepő kampánnyal rukkolt elő a kutyákért!

Akiktől bőven van mit tanulnunk: a világ 10 legboldogabb országa!

Az ENSZ minden évben elvégez egy felmérést, melyben a nemzetek lakosainak életminőségét és színvonalát értékelik. 2012 óta ugyanaz a 13 ország dominálja a listát.

Igazán édes és őszinte képek leendő szülőkről - a hálószobából

Életünk legbensőségesebb pillanatainak színtere a hálószobánk. Intim pillanatok, őszinte beszélgetések. Itt vagyunk a legőszintébbek és a legtermészetesebbek.

Ha mindenütt az örömöt terjeszted, magad is rátalálsz: ez az öröm tízparancsolata

Érdemes átolvasni és magunkévá tenni, hogy megtaláljuk azt a derűt, amin nem törnek át a hétköznapok megpróbáltatásai, ami erőt és békét nyújthat belsőnknek...

MeGyek hozzád! - Mert a mentorkodás jövőt épít

A Mentorprogram Gyerekeknek (MeGyek) egy fiatal kezdeményezés, fiatalok által, még fiatalabbaknak. A nyitott és a jó hozzáállás diadala gyermekotthonokban.


NAPI BOLDOGSÁG