Az alábbi receptet ízlésünknek és az otthon lévő gyümölcsöknek megfelelően változtathatjuk, így sosem unjuk meg.
10 literhez az alábbi összetevők szükségesek:
- 1,5 kg sárgarépa,
- 2 kg alma,
- 2 db citrom,
- 3 db narancs,
- 3-4 evőkanál cukor, de inkább méz,
- 1 csipet só,
- késhegynyi citromsav.
Elkészítés:
1. Az almát megpucoljuk, magházát kivágjuk, majd nagyobb szeletekre vágjuk, és tegyük azonnal citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg.
2. A répát szintén megpucoljuk, majd felkarikázzuk. Külön lábasban feltesszük főni mindkettőt, ha szükséges, akkor öntsünk hozzá még annyi vizet, hogy ellepje a gyümölcsöt és a zöldséget. Mikor kissé már megpuhultak, akkor mindkettőt botmixerrel pürésítjük, majd öntsük össze.
3. Adjuk hozzá a cukrot vagy mézet, a sót, a citrusok kipréselt levét és a citromsavat.
4. A végén megkóstoljuk, és ízlésünknek megfelelően tehetünk még hozzá citromlevet vagy cukrot, ki hogy szereti.
5. Egy rövidet forralunk rajta, majd üvegekbe töltjük. Rakhatjuk száraz dunsztba, vagy csak egyszerűen kihűtjük a palackokat. Mikor teljesen kihűltek, betesszük őket a kamrába felbontás után a hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt rázzuk fel!
Miért fogyasszuk?
Mert nem csak finom, de egészséges is. A citrusok frissítenek, a sárgarépa pedig alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok lerakódását. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét.