Testednek ezekre lehet szüksége


A nassolás rabjai most megérthetik az alábbi útmutató segítségével, hogy szervezetük nassoláskor milyen jeleket küld valójában.


A sóvárgások egyik fő oka a tápanyaghiány jelzése. A nassolás másféle, pszichés eredetű vonatkozásaira itt nem térünk ki.

Debi Gouge említ “Napi átváltozásaink” című cikkében egy pozitív, hosszútávon jó hatású sóvárgásra példát. Persze, ez a ritkább fajta nassolás. Általában az ember egészségtelen ételeket céloz meg ilyenkor, legyen az sütemény, csokoládé vagy épp nagyon sok kávé ivás. Mint kiderül, mindennek bizonyos ásványi anyag vagy tápanyaghiány lehet az okozója.


Térjünk vissza először Debi történetére… Krónikusan anémiás volt, bár napi kétszer szedett vas tablettát. Egyszer aztán igen meglepte az a tény, hogy mennyire kívánta az almát. Napi nyolcat is evett belőle. Vas szintje normalizálódott, köszönhetően annak, hogy a pektin az almában segít megkötni a vasat a szervezetben. Nem tudta ezt, amíg aztán visszanyerte egészségét.

Egy egészséges étel kívánása pozitív hatással is lehet a szervezetre, de nézzük mi a helyzet egészségtelen sóvárgás esetén?

A csokoládé iránti sóvárgás a magnézium hiányára utal. A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag a sejtek szintjén történő anyagcsere folyamatokban. Több mint 300 anyagcsere funkcióhoz szükséges.

A fehér kenyér és a feldolgozott lisztes termékek, tészták kívánása króm hiányra vezethető vissza. A króm szabályozza az inzulinszintet.



A sajtra való sóvárgás Omega-3 zsírsav kiegyensúlyozatlanságot mutat. Ha valaki mindig üdítőitalokat szeretne fogyasztani, bizonyítottan kalciumra van szüksége, miközben kávé vagy tea túlzott fogyasztása kén, foszfor, vagy egyszerre mindkettő hiányát jelezheti.

A könnyebb átláthatóság kedvéért egy igen részletes listát mellékelünk a különböző sóvárgások és tápanyagszükségletek összefüggéseiről:


Ha erre vágyik

Amire igazán szüksége van …

És itt vannak az egészséges élelmiszerek, amelyekben mindez fellelhető

Csokoládé

Magnézium

Nyers diófélék és magvak, hüvelyesek, gyümölcsök

Édesség

Króm

Brokkoli, szőlő, sajt, szárított bab, borjú máj, csirke

 

Szén

Friss gyümölcsök

 

Foszfor

Csirke, marha, máj, baromfi, hal, tojás, tej, dió, hüvelyesek, magvak

 

Kén

Tőzegáfonya, torma, keresztes virágú zöldségek, kelkáposzta, káposzta

 

Triptofán

Sajt-, máj-, bárány, mazsola, édes burgonya, spenót

Kenyér, pirítós

Nitrogén

Magas fehérjetartalmú ételek: hal, hús, dió, bab

Zsíros ételek

Kalcium

Mustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag

Kávé és tea

Foszfor

Csirke, marha, máj, baromfi, hal, tojás, tej, dió, hüvelyesek

 

Kén

Tojássárgája, piros paprika, izom fehérje, fokhagyma, hagyma, keresztes virágú zöldségek

 

NaCl (só)

Tengeri só, almaecet (salátára téve)

 

Vas

Hús-, hal-és baromfi-, hínár, zöldséges leveles, fekete cseresznye

Alkohol, drogok

Fehérje

Hús, baromfi, tenger gyümölcsei, tejtermékek, diófélék

 

Avenin

Granola, zabpehely

 

Kalcium

Mustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag

 

Glutamin

nyers káposzta leve

 

Kálium

Aszalt fekete olajbogyó, burgonya héjából készült leves, hínár, keserű zöldek

Jég 

Vas

Hús, hal-, baromfi-, hínár, zöld, fekete cseresznye

Leégett étel

Szén

Friss gyümölcsök

Üdítők és egyéb szénsavas italok

Kalcium

Mustár és fehérrépa zöldje, brokkoli, kelkáposzta, hüvelyesek, sajt, szezámmag

Sós ételek

Klorid

Nyers kecsketej, hal, finomítatlan tengeri só

Savas ételek

Magnézium

Nyers diófélék és magvak, hüvelyesek, gyümölcsök

Szilárd helyett folyékony étel preferencia

víz

A vízbe tegyél citrom vagy lime cseppeket. Igyon meg 8-10 pohárral belőle naponta.

A szilárd étel preferencia folyékony helyett

víz

Tested már annyira kiszáradt, olyan hosszú ideje, hogy elvesztette a szomjúságérzetét. Citrom vagy lime cseppeket tegyél vízbe.  8-10 pohár víz ajánlott naponta.

Hideg italok

Mangán

Dió, mandula, pekándió, ananász, áfonya

Pre-menstruációs sóvárgás

Cink

Vörös húsok, tenger gyümölcsei, leveles zöldségek, gyökérzöldségek

Általános túlevés

Szilícium

Diófélék, magvak, kerülje a finomított keményítőt

 

Triptofán

Sajt-, máj-, bárány, mazsola, édes burgonya, spenót

 

Tirozin

C-vitamin-kiegészítők vagy narancssárga, zöld, piros gyümölcsök és zöldségek

Étvágytalanság

B1-vitamin

Dió, magvak, bab, a máj és egyéb belsőségek

 

B3-vitamin

Tonhal, laposhal, marha, csirke, pulyka, sertés, magvak és hüvelyesek

 

Mangán

Dió, mandula, pekándió, ananász, áfonya

 

Klorid

Nyers kecsketej, finomítatlan tengeri só

Dohány

Szilícium

Diófélék, magvak, kerülje a finomított keményítőt

 

Tirozin

C-vitamin kiegészítőket vagy narancssárga, zöld és piros gyümölcsök és zöldségek




Forrás: Naturahirek.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

NAPI BOLDOGSÁG