Az angliai Brighton szívében, egy leginkább ipari épületnek tűnő háztömbben ütött tanyát az utóbbi évek legpompásabb kezdeményezése, egy vendéglátóipari egység, ahol semmi sem megy pocsékba. A Silo-ban mindent újrahasznosítanak, és nagyon büszkék arra, hogy egy speciális komposztáló gépezet segítségével még az ételmaradékokat is "át tudják dolgozni". A fogásokhoz szükséges alapanyagokat helyi termelőktől veszik, és kizárólag újrahasznosítható tárolókban szállítják. A tányérok, evőeszközök valaha volt nejlonzacskókból készültek, a poharak pedig második életüket élő, zúzott üvegből. Sőt! Még a mellékhelyiséget is használt vízzel öblítik le.
A napelemmel működő étterem alapítója és egyben séfje a 27 éves Douglas McMaster, akinek célja, hogy eltérjen az átlagtól, hogy másként csináljon valamit, mint a megszokott. Bár a hulladékmentesség elvét nem ő találta ki - Amszterdamban és Melbourne-ben is működik hasonló hely, utóbbi adta az ötletet McMasternek saját étterme megvalósításához - , amit csinál, azt egyelőre nem sokan művelik. A hulladékmentesség egyébként szervesen kötődik a nose to tail módszerhez (magyarul az orrától a farkáig, ismertebben a fülétől a farkáig), amelynek lényege, hogy az állatok minden részét fel kell dolgozni. Így működik a híres londoni St. John étterem is.
A Silo-ban minden nap hat fogás közül lehet választani: készülnek ínyencségek a vegetáriánusoknak, de van húsos, halas étel is. Bár sokan azt mondanák, meglehetősen szűkös a kínálat, McMaster okkal kínál ilyen "szegényes" menüt. "Minél több a választék, annál több a szemét is. Ha például 40-féle ételt teszel fel az étlapra, akkor 40-féle fogáshoz kell beszerezned mindent, ami automatikusan több maradékkal jár. Szerintem a választék nem más, mint a minőség degradálása."
McMaster egyébként nem csak séfként tekint önmagára, hanem aktivistaként is, hiszen a globális élelmiszeripar ellen harcol - meggyőződése, hogy az negatívan hat a bolygó, az emberek és a gazdaság egészségére is. "Ez csak az odafigyelésről szól. Az a normális, ha tudsz a problémáról, és megpróbálsz változtatni. Ha tisztában vagy a hiányosságokkal, mégsem teszel semmit, akkor valami nincs rendben veled."
Pozitív Nap
Forrás: theguardian.com