Az itthon kapható 50 legegészségtelenebb étel - 2. rész


Összegyűjtöttük a hazai boltokban kapható 50 legegészségtelenebb ételt, a Reverde egészségkapszula támogatásával. Kerüld el őket vagy bánj óvatosan velük! A boltok polcai roskadoznak a különféle élelmiszerektől, amelyekről természetesen azt sem tudjuk, miből vannak. Jóízűek, drágák, olcsók, feltűnőek és hétköznapiak egyaránt vannak köztük, az egyetlen közös bennük a titokzatos összetétel.

Időt és fáradságot nem (de az egészségedet annál inkább) kímélve utánajártunk, vajon miből is vannak a legveszélyesebb kosártöltelékek. A kutatás nem márkákra koncentrált (nehéz is lenne, mert a gyártók általában nem szívesen kötik az orrunkra az áruk pontos összetételét), hanem termékfajtákra. Két felvonásban nem csak azt mutatjuk be, hogy mit ne egyél, hanem helyettesítő, egészséges termékeket is javaslunk!

Jöjjön egészségtelen toplistánk második 25 szereplője:

26. ÜDÍTŐITALPOR

Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a cukor felesleges, a többi pedig káros. Mit használj helyette: hígíts fel egy fél pohár 100 százalékos gyümölcslevet vízzel. Ugyanolyan finom, feleannyi kalória, semmi mesterséges anyag.

27. RÁGÓGUMI

Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok, cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: inkább ne nyeld le. Szervezeted ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat.

28. TARTÓS CROISSANT

Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolod, hogy mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek. Mit egyél helyette: friss péksüteményt, lehetőleg teljes kiőrlésű lisztből készülteket.


29. SZALÁMI

Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyaszd: zsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá.
Mit egyél helyette: próbáld inkább a színhúsból készült, nemesebb felvágottakat. Árban drágább, és sajnos a tartósítószert ezeknél sem lehet teljesen megúszni, de legalább kevésbé egészségtelen, ha mindenáron húsra éhezel.

30. ÍZESÍTETT JOGHURT

Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyaszd: a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. Mit igyál helyette: valódi élőflórás joghurtot, amibe beleaprítod a szezonnak megfelelő friss és helyi gyümölcsöt.

31. TEJES ITAL

Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyaszd: a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá - de nem értékessé. Mit igyál helyette: például egy igazi banánturmixot.

32. REGGELI ITAL

Mi van benne: permeátum. Ami miatt ne fogyaszd: mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték. Mit igyál helyette: igazi (házi-) tejet.

33. "FRISSFÖL"

Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyaszd: a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész. Vannak még "régi" technológiával előállító tejüzemek, továbbá az igazi, a házi tejföl.


34. ROPOGÓS GABONAPEHELY

Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta? Mit egyél helyette: natúr gabonapelyheket és rostban gazdag müzlit.

35. KOMMERSZ SZESZES ITAL

Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyaszd: amúgy sem akarunk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye - az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

36. ÍZESÍTETT VODKA

Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyaszd: a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani. Mit igyál helyette: alkoholmentes koktélokat, vagy kiváló minőségű magyar borokat.

37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ

Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény. Ami miatt ne fogyaszd: a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek. Mit igyál helyette: 100 százalékos gyümölcsleveket (a legjobb, ha otthon állítod elő).

38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ

Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni.


39. CUKORMENTES CUKORKA

Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok, aszpartám. Ami miatt ne fogyaszd: a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei, benne az emésztőrendszeri enzimjeinket lebontó aszpartámmal. Érdemes tudni, hogy szerkezetéből következően az aszpartám egyik bomlásterméke a szervezetben a fenil-alanin, amely a fenilketonuria nevű anyagcsere-betegségben szenvedők számára súlyos mérgezést okozhat. Mit egyél helyette: ha édes ízre vágysz, akkor inkább aszalt gyümölcsöt.

40. INSTANT KÁVÉ

Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyaszd: a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. Mit igyál helyette: ha már instant, akkor a jó minőségű, fagyasztva szárítással készült instant kávékat.

41. INSTANT, TASAKOS KRÉMLEVES

Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyaszd: a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják. Mit egyél helyette: hagyományosan készült levest.

42. DZSEM

Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék, cukor. Ami miatt ne fogyaszd: az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják. Mit egyél helyette: gyümölcsdarabokat is tartalmazó lekvárokat, legjobb a házi.

43. KÁVÉKRÉMPOR

Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyaszd: a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását. Mit használj helyette: ha már kávét iszol, önts bele kevés tejet vagy tejszínt.

44. PANÍROZOTT HALRUDACSKA

Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: a kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek. Mit egyél helyette: színtiszta halhúst.

45. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES

Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyaszd: ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető. Mit egyél helyette: maradj a hagyományosan készült leveseknél.



46. KAKAÓS TORTADARA

Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyaszd: a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket rejt magában. A hidrogénezésnél ún. transz-zsírsavak keletkeznek. Ma már számos országban szabályozzák a maximálisan az élelmiszerbe kerülhető transz-zsírsav mennyiségét. Nem véletlen:  a tudósok csak a kilencvenes évek óta kezdik felismerni, hogy a transzzsírok káros hatásúak lehetnek. Napjainkra bebizonyosodott, hogy a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták szívbetegségekkel, cukorbetegséggel, elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. Mit egyél helyette: ha édesség, legyen egészségesebb, és reszelj rá valódi csokoládét.

47. PUDINGKRÉMPOR

Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyaszd: az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengenek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcádat már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitod meg. Mit egyél helyette: mesterséges anyagoktól mentes pudingot készíthetsz otthon is (pl. hajdina-, köles-, rizslisztből).

48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA

Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyaszd: hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani. Mit egyél helyette: ha már hús, akkor válaszd a házi, tanyasi környezetben neveltet.

49. FEKETEERDŐ-SZELET

Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelő szer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyaszd: a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok, plusz lásd a 46. pont hidrogénezett növényi zsírra vonatkozó részét… Hányra emlékszel a nagyi konyhájából?

50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ

Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyaszd: nem áruljuk el a fenti összetevőket, melyik gyártó termék-címkéjén láttuk – sajnos a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer? Mit egyél helyette: ha már kolbász, csakis házit.


+1 tipp a végére!

Ha valóban ellensúlyozni szeretnéd azt a sok szemetet, amit nap mint nap etetnek velünk, akkor adunk egy 100% BIO tippet. Amennyiben nincs lehetőséged magadnak előállítani a bio zöldségeket (búzafű, spenót, búzacsíra...), de méregtelenítenél és erősítenéd immunrendszered kockázatok nélkül, akkor ez lehet számodra a megoldás: Reverde egészségkapszula. Miért mondjuk ezt?

Először is azért, mert már kipróbáltuk, és sokkal jobban bejött, mint bármelyik méregdrága szintetikus multivitamin készítmény. Ez teljesen természetes és bio, és a négy alapanyagon kívül más nincs benne! Sem tartósítószer, sem színezék, sem adalék: semmi.

Másodszor is azért, mert ez egy ízig vérig magyar dolog. Itthon termesztik a hozzávaló alapanyagokat bioföldben, ellenőrzött biogazdaságban - tehát teljesen megbízható, leinformálható. Szintén itthon állítják elő belőlük az esszenciális kivonatokat, egy magyar innovációnak köszönhetően (a búzafűléből, -csírából és spenótból különleges, a növények minden tápanyagát tartalmazó kivonatot készítenek, egyedi eljárással).  

Harmadszor: ez nem gyógyszer! Nincsenek nem kívánt mellékhatásai, szedése semmilyen veszéllyel nem jár. Az egész család szedheti, sőt! Azoknak is ajánlott, akik kiegészítő terápiaként alkalmaznák meglévő betegségük ellen: összetevőinek köszönhetően szinte bármilyen immunhiányon képes javítani.

És ez még nem minden, a lista első részét itt olvashatod...

Addig, hogy ne legyen hiányérzeted, itt találod az 50 legjobb ételt, amit az egészséged érdekében fogyaszthatsz!




Pozitív Nap


Felhasznált források: Men's Health, Tudatosvásárlo.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Ezt adod a gyerekednek, ha sportolni küldöd

Elgondolkodtató írás terjed arról, mit adsz a gyermekednek, ha sportolni küldöd Nem csak erőnlétet vagy jó kondíciót, hanem annál sokkal többet...


NAPI BOLDOGSÁG