Az ételízesítés mellett az orvostudomány és a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazza, mivel serkenti az emésztést, elmulasztja a torokgyulladást és a köhögést, köptető hatása van. Krémbe keverve jó a csalánkiütésre. A történelem folyamán szifiliszt, kolerát is gyógyítottak vele, de a gyulladt szem kezelésére is használták. Mangán, K-vitamin és vastartalma nagyon magas.
Lássunk 10 okot, amiért jó borsot fogyasztani:
1. Jó a gyomornak: a bors serkenti a gyomorsav kiválasztást, így segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést és a puffadást, valamint a görcsöket.
2. Segít a fogyásban: a borshéj feloldja a zsírsejteket, gyorsítja az anyagcserét, ezért a borsos, fűszeres ételek kiváló választásnak bizonyulnak, ha meg szeretnénk szabadulni plusz kilóinktól.
3. Jó hatással van a bőrre: londoni kutatók felfedezték, hogy a bors elősegíti a vitiligo bőrbetegség (a bőr színének, pigmentjének elvesztése) gyógyulását. A kutatások kimutatták, hogy a bors hatóanyaga, a piperin segíti a pigmentermelést. A piperin kombinálása ultraviola terápiával minden egyéb kezelésnél hatékonyabb a bőrbetegség kezelése esetén.
4. Megbirkózik a hűléssel és a köhögéssel: a több ezer éves múlttal rendelkező indiai gyógyítási rendszer, az Ájurvéda szerint, ha borsot adagolunk a hűlés, megfázás elleni szérumba, az kidugja az orrot és a szinuszokat.
5. Antibakteriális hatású: a bors segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni harcban és megakadályozza az emésztőrendszerben tanyázó baktériumok szaporodását.
6. Kiváló antioxidáns: a bors más antioxidánsokhoz hasonlóan képes megállítani, ellensúlyozni a szabadgyökök által okozott sérüléseket, így rákmegelőző hatása, de csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a májbetegségek kialakulásának kockázatát is.
7. Szintén az Ájurvéda szerint a bors hatékonyan védi a szervezetet a középfülgyulladástól és az üszkösödéstől. Nagy segítségnek bizonyulhat sérv, rekedtség, vagy rovarcsípés esetén. E mellett enyhíti a reumatikus fájdalmakat is.
A folytatásért kattints!
Forrás: filantropikum.com