5 rákölő táplálék

Bizonyos élelmiszerek és adalékanyagok növelhetik a rák kialakulásának valószínűségét, míg más élelmiszerek erős rákölő hatással bírnak. Cikkünk 5 olyan élelmiszert emel ki, amelyek drasztikusan csökkenthetik a kockázatot, és a rák előfordulási esélyét.


Egyes kutatók szerint a rák egy ember élete során legalább néhány alkalommal felbukkan a szervezetben. Az ember soha nem gondolná, hogy a szervezetben mennyi rákos sejtmutáció történik, mert az immunrendszer hamar azonosítja a rosszindulatú daganatsejteket és elpusztítja azokat. Miért hal meg akkor sok ember rákban, míg mások 100 évig is elélnek ilyen probléma nélkül? Természetesen, a genetika jelentős szerepet játszik. A környezeti hatások, a stressz és a táplálkozás szintén tényezők.


1.  Fokhagyma

Számos vizsgálat bizonyította, hogy az ősi ázsiai gyógyítóknak igaza volt amikor a fokhagymának mágikus gyógyerőt tulajdonítottak. A fokhagyma egy természetes antibiotikum, és erős rákellenes élelmiszer is egyben. A fokhagyma kezelése azonban kritikus abban, hogy a rákellenes vegyületek megmaradnak- e a szervezetben. A fokhagyma mikrohullámú vagy hagyományos sütőben való pirítása, illetve annak főzése megsemmisíti rákellenes tulajdonságait.

A Penn State kutatói írták le nemrégiben, hogy hogyan ajánlott a fokhagymát fogyasztani ahhoz, hogy a legnagyobb hasznot hajtsa szervezetünk számára. A Sciencedaily.com beszámol kutatási eredményeikről, amit egy Newport Beach-en, Kaliforniában tartott konferencián elő is terjesztettek - konklúziójuk, hogy nyersen fogyasztva érhetjük el leginkább a kívánt hatást. A legnagyobb tudományos vizsgálat már csaknem egy évtizede történt, amely először mutatta ki a hő káros hatását a fokhagyma rákellenes tulajdonságaira.


2. Brokkoli

A 2010 májusi Clinical Cancer Research egy lenyűgöző új tanulmányt tett közzé, amely megerősítette a brokkoli hihetetlen gyógyító tulajdonságait. Rákölő képességét elsősorban a sulforaphane nevű vegyületnek köszönheti.

A University of Michigan rákkutató csoportja azt találta, hogy a sulphoraphane megtámadta a rákos őssejteket.


A figyelemre méltó eredményeket, Duxin Sun, a UM College of Pharmacy gyógyszerészeti tudományok docense így kommentálja: “a sulforaphane rákellenes hatásait vizsgálták már korábban, de ez a tanulmány egyértelműen kimutatja, hogy a sulforaphane gátolja a mellrák őssejtjeinek funkcióit. Ez a felfedezés reményt ad arra, hogy a sulforaphane, vagy brokkoli kivonat rosszindulatú daganatok esetén megcélozva a kritikus rákos őssejteket, hatékony megoldás legyen a rák elleni harcban.“

Más tanulmányok is alátámasztják a fenti eredményeket. Egy tanulmány még ennél is tovább ment, megállapítva, hogy a brokkoli mustárral, japán wasabi-val (hasonló a tormához), vagy csak egyszerűen retekkel való fogyasztása, jelentősen növeli annak rákölő hatását. Elizabeth H. Jeffery, a University of Illinois táplálkozástani professzora a felfedezésről így nyilatkozott a Daily Express-nek : “a brokkoli, ha helyesen készítjük el, rendkívül hatásos rákellenes szer lehet. Három-öt adag egy héten elég a hatás eléréséhez.“

A sulforaphane, myrosináz enzimmel együtt fogyasztva növeli a zöldség rákölő képességét. Minél több myrosináz enzimmel fogyasztjuk, annál nagyobb a zöldség betegség-megelőző ereje. Míg a fiatal brokkoli csíra nagy mennyiségben tartalmazza ezt az enzimet, a növény mustárral vagy retekkel fogyasztva teljesen felturbózza a sulforaphane hatását. A brokkoli erőteljes anti-oxidáns és gyulladásgátló vegyületeivel sok különböző típusú rák ellen véd, beleértve a prosztatarákot, bőrrákot, vastagbél és mellrákot.


3.  Gránátalma


A gránátalmát már régóta tartják számon, mint különleges egészségügyi hatásokkal rendelkező gyümölcsöt, amely növeli az ember szexuális vágyát, libidóját.

Nemrég, kutatók az egyik kaliforniai egyetemen felfedezték egy másik lenyűgöző előnyét is az áfonya színű gyümölcsnek: leve olyan kémiai összetevőket tartalmaz, amelyek megbénítják a rákos sejtek kifejlődését és csökkentik a sejtek terjedését. A kutatásból kiderült, hogy a lé különösen hatásos a prosztatarák eliminálásában. A Sciencedaily.com áttekinti azokat az orvosi bizonyítékokat. Meg kell jegyeznünk egyébként, hogy mindez csak támogatja azt, amit több ezer éve az ősi indián gyógyítók már tudtak.


4.  Zöld tea

A zöld tea figyelemre méltó előnyeit a kínai gyógyítók fedezték fel mintegy 5000 évvel ezelőtt. Az ősi kínai orvosokat igazolva, a New Castle Egyetemen végzett kutatás bebizonyította a zöld tea számos jótékony hatását krónikus betegségek,súlyos demencia és sok fajta rák esetén. A tanulmány a “Phytomedicine” című lapban jelent meg.


Ahogy Dr. Ed Okello, vezető kutató a Daily Mail-nek elmondta, “Igazán izgalmas volt az a felfedezésünk amikor kiderült, hogy a zöld teát megemésztve a kapott vegyi anyag hatékony az Alzheimer-kór ellen, a megemésztett vegyületek pedig rákellenes tulajdonságokkal is rendelkeznek, jelentősen lelassítva a tumorsejtek növekedését.“

Okello úgy gondolja, hogy mindenkinek minden nap zöld teát kellene fogyasztania. “A zöld teát a hagyományos kínai orvoslás évszázadok óta használja, és mi itt csak tudományos bizonyítékokat szolgáltattuk arra, hogy miért lehet hatásos a zöld tea egyes kulcsfontosságú betegségek ellen. Nyilvánvalóan számos más tényező együttesen befolyásolja a betegségek kialakulását, de a vegyes étrend, sok mozgás és egészséges életmód fontosságától nem lehet eltekinteni.”

Elmondható tehát, hogy naponta egy csésze zöld tea az orvost távol tartja.


5. A szőlő és a magja

A szőlőmag kivonat bizonyítottan megöli a leukémiás sejtek 76%-át mindössze 24 óra alatt! Az amerikai University of Kentucky-ban lefolytatott kutatás szerint a leukémiás ráksejtek szőlőmag kivonat hatására sejt-öngyilkosságot, úgynevezett ”apoptózist” követtek el, köszönhetően annak, hogy a szőlőmag kivonat aktiválja a JNK nevű fehérjét, amely szabályozza az apoptózist.

Egy egészséges emberben, a rákos sejtek apoptózisa normális, egészséges folyamat. Minden élőlényben keletkeznek rákos sejtek. Több száz vagy akár több ezer “mikrotumor” is lehet minden emberi lényben, de az egészséges szervezetben a rákos sejtek elpusztítják magukat amint rájönnek, hogy hibásak. Ez a folyamat azonban megköveteli az egészséges sejtkommunikációt, ami függ a rendelkezésre álló megfelelő tápanyag, ásványi anyag és fehérjék egyensúlyától.


A szőlőmag felgyorsítsa ezt a felismerési folyamatot a rákos sejtekben, ezzel pedig az apoptózist. Fontos megjegyezni, hogy ez utóbbi vizsgálatot laborban és nem embereken végezték el, így a következtetéseket nem feltétlenül lehet közvetlenül lefordítani úgy, minthogy a “szőlőmag kivonat gyógyítja a rákot”.

Ha az eredményeket, amelyeket a University of Kentucky laboratóriumában kaptak, reprodukálni lehet az emberben, a szőlőmag kivonat az egyik legerősebb természetes rákölő szer lehet. A szőlőmag kivonat rendkívül hatékony volt rákos sejtek elpusztításában számos különböző típusú rák esetén,  beleértve a mell, prosztata, tüdő-, bőr-bél és gyomorrákot.

Együnk több szőlőt? Miért ne!? Ellentétben a toxikus kemoterápiával, a szőlőevés semmiféle negatív mellékhatásokkal nem jár. Ugyanakkor, a szőlő számos más egészségügyi előnyökkel is rendelkezik, a fiatalon tartó rezervatrol, vitaminok és különféle védő fitotápanyagok kiváló forrása, és remek antioxidáns. Edzés során csökkenti az oxidativ stresszt, ezáltal növelve az állóképességet.

A természetben létrejött betegségre, mindig ott található a megoldás is, csak ki kell nyújtanunk érte a kezünket!


Forrás: Pozitív Nap / NaturaHirek.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Hogyan szorítod ökölbe a kezed? Sok mindent elárul rólad

Eszedbe jutott valaha is, hogy még az sem mindegy, hogyan szorítod ökölbe a kezed? Pedig valóban nem az. Ez az önkéntelen avagy tudattalan mozdulat nagyon érdekes dolgot árul el rólad. Szóval, hogyan szorítod ökölbe a kezed? És vajon mit jelent mindez a számodra?

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!


NAPI BOLDOGSÁG