Szinte nulla veszteség
A befőzéskor újrahasználhatjuk a már évek óta a polcokon porosodó üvegeket és kupakokat. Ezeket minden évben újra lehet használni, tehát szinte semmibe sem kerülnek, és nem is termelünk vele szemetet.
A helyi termések megőrzésének egyik módja
A zöldségek és gyümölcsök mindig akkor a legjobbak, legzamatosabbak, amikor szezonjuk van. A befőzéssel, megőrizhetjük és üvegbe zárhatjuk ezt, és télen is élvezhetjük.
Nincsenek adalékanyagok
Ha saját magadnak készítesz
befőttet vagy lekvárt, mindig biztos lehetsz benne, hogy tényleg nem
kerülnek bele felesleges adalékanyagok.
Tanulságos a gyerekeknek
Sok kisgyerek nem tudja, hogy honnan jön az étel és hogy néz ki eredeti formájában. Az otthoni befőzés során a gyerekeket is be lehet vonni a munkába. Így megláthatják, hogy azok az élelmiszerek, amiket addig csak készen láttak a boltok polcain, hogyan és miből készülnek.
A befőzéssel sokat spórolhatsz
Nagytételben vásárolni mindig olcsóbb, ráadásul a hibás gyümölcsöket – amik a lekvár főzéshez tökéletesek – sokszor még olcsóbban is megkaphatod. A tavalyi befőttesüvegek újrahasznosításával ezekre sem kell költened. A befőzésre csak minimális összeget kell költened. Legalábbis mindenképp jóval kevesebbet, mintha készen vennéd meg őket a boltban.
A helyi termelőket támogathatod és csökkentheted az ételeid által megtett utat
Ha
a piacon termelőtől vagy szedd magad akciókban (esetleg bevásárló
közösségen keresztül) veszed a befőzéshez szükséges zöldségeket vagy
gyümölcsöket, egyrészt sokkal olcsóbb lesz, mintha kis tételben
vásárolnál a szupermarketekből, másrészt mivel a gyümölcs csak annyit
utazik, ameddig hazaviszed, ezzel az ételeid szénkibocsátási lábnyomát
is csökkentheted.
Ezzel még koránt sincs vége: ha kíváncsi vagy a további okokra, kattints!
Forrás: tudatosvasarlo.hu