10 érv a befőzés mellett


Szinte nulla veszteség


A befőzéskor újrahasználhatjuk a már évek óta a polcokon porosodó üvegeket és kupakokat. Ezeket minden évben újra lehet használni, tehát szinte semmibe sem kerülnek, és nem is termelünk vele szemetet.

A helyi termések megőrzésének egyik módja

A zöldségek és gyümölcsök mindig akkor a legjobbak, legzamatosabbak, amikor szezonjuk van. A befőzéssel, megőrizhetjük és üvegbe zárhatjuk ezt, és télen is élvezhetjük.

Nincsenek adalékanyagok

Ha saját magadnak készítesz befőttet vagy lekvárt, mindig biztos lehetsz benne, hogy tényleg nem kerülnek bele felesleges adalékanyagok.

Tanulságos a gyerekeknek

Sok kisgyerek nem tudja, hogy honnan jön az étel és hogy néz ki eredeti formájában. Az otthoni befőzés során a gyerekeket is be lehet vonni a munkába. Így megláthatják, hogy azok az élelmiszerek, amiket addig csak készen láttak a boltok polcain, hogyan és miből készülnek.

A befőzéssel sokat spórolhatsz

Nagytételben vásárolni mindig olcsóbb, ráadásul a hibás gyümölcsöket – amik a lekvár főzéshez tökéletesek – sokszor még olcsóbban is megkaphatod. A tavalyi befőttesüvegek újrahasznosításával ezekre sem kell költened. A befőzésre csak minimális összeget kell költened. Legalábbis mindenképp jóval kevesebbet, mintha készen vennéd meg őket a boltban.

A helyi termelőket támogathatod és csökkentheted az ételeid által megtett utat

Ha a piacon termelőtől vagy szedd magad akciókban (esetleg bevásárló közösségen keresztül) veszed a befőzéshez szükséges zöldségeket vagy gyümölcsöket, egyrészt sokkal olcsóbb lesz, mintha kis tételben vásárolnál a szupermarketekből, másrészt mivel a gyümölcs csak annyit utazik, ameddig hazaviszed, ezzel az ételeid szénkibocsátási lábnyomát is csökkentheted.

Ezzel még koránt sincs vége: ha kíváncsi vagy a további okokra, kattints!



Forrás: tudatosvasarlo.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

"Egy asszonynak két munkahelye van" - az anyák, feleségek láthatatlan munkájának ereje!

Az önkéntes tevékenység és a fizetetlen házimunka gazdasági szempontból láthatatlan (vagyis semmilyen valutában nem definiálják, nem pénzre váltott tevékenység), így ezáltal sokszor presztízs nélküliek is. Ez a társadalmi jelenség pedig leginkább a nőket érinti, ennek egyik oka a hagyományos nemi szerepek között keresendő, ám a mára tömeges női munkavállalás ellenére sem változott ez a helyzet.

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

Ez kéne legyen a házi feladat a gyerekednek a nyárra!

Reméljük Kati néni nem haragszik, hogy idéztük a gondolatait, és így még több szülőhöz és gyerekhez eljuttatjuk azokat!


NAPI BOLDOGSÁG